November 19, 2011

Att köpa parfym 1A

Att hitta "sin doft" är en hel vetenskap värd minst en hel bok. Men innan vi hittat den och läst den... här kommer några ganska basic tips som kan vara till hjälp för dig som vill hitta en ny parfym men inte komma hem med en kompromiss, en chansning, ett misstag eller ett spontanköp. Bra parfymer är dyra och behållarnas storlek gör att man ju har dem ett tag. (Meddelande till parfymindustrin: mindre flaskor någon?) Så gör så här tycker jag.

1. Förberedelse
Gå inte till en parfymbutik helt oförberedd. Du kommer att få superengagerad hjälp med drunkna i godtyckliga rekommendationer och doftmoln. Sätt dig ner en kvart och gör en lista på det här:

  • När ska du använda parfymen? Jobbet, fritid, dag, natt, kväll, date?
  • Vad vill du att parfymen ska säga om dig? Lugn, dynamisk, sexig, mystisk, charmig, sportig...etc?
  • Hur vill du att parfymen ska kännas för dig? Lätt, varm, inspirerande, uppiggande?
De här ledtrådarna gör det mycket enklare för expediten att leta på rätt ställe. Men du ska göra en sak till. Kolla vad du har hemma. Kanske har du 3-4 parfymer som du gillar, men ingen av dem känns perfekt. De har dock alla något som du gillar... Googla dem. Sannolikheten är stor att de faktiskt har minst ett par ingredienser gemensamt. Anteckna vilka dessa ingredienser är för det är förmodligen de som är det du gillar. Om alla parfymer är HELT olika...ja då är det kanske läge att börja om från ruta ett istället.

2. Ta med dig dina anteckningar i fickan och gå till ett bra ställe
Nu har vi ju alla olika definitioner på ett bra ställe och jag känner definitivt inte till alla de riktigt bra parfymexperter som jobbar i svenska butiker. Så jag ger dig ett par säkra kort. NK i Stockholm har en rådgivare just på parfymavdelningen. Fråga efter henne. De har dessutom ett riktigt bra utbud. Inte långt därifrån ligger COW Parfymeri på Mäster Samuelsgatan. De har också en mycket fin parfymsamling med märken som är hög kvalitet och inte så mainstream. På samma gata ligger svenska märket Byredos affär - där kan du få kunnig hjälp om du känner att detta märke attraherar dig men vill ha hjälp att välja. Om du som läser den här bloggen har andra bra ställen eller personer att tipsa om så hör av dig är du snäll så hjälps vi åt att tipsa om dem! Och så har vi då typ det vanligaste inköpsstället av alla...flygplatser. Och jag känner - grymt om du vet vad du vill ha. Men inte så bra ställe att starta ett mer ambitiöst sökande på. För mycket dofter som sprutas överallt samtidigt, för mycket kräng, för mycket av allt möjligt. Och så himla ofräscht att gå på ett litet plan och lukta som en kakafoni.

3. Stressa inte
Det är inte bra att stressa fram parfymköp. Då sitter du där sen hundratals kronor fattigare med en flaska som aldrig känns riktigt rätt. Du bär den lite missnöjd eller låter den stå och damma. Ta din tid. Testa inte tio olika dofter på handlederna för då blir det bara doftkaos i din hjärna. Använd pappersremsorna för bruttogallringen och testa sen de verkliga favoriterna på huden. Optimalt är om du kan få doftprover så du kan testa din eventuella framtida doft ett par dagar. Om du vill göra en snabbare affär så plocka med dig pappersremsorna, gå ut i friska luften en stund, ta en kaffe, dofta lite då och då. Fråga också i butiken vad de vet om basnoterna så du får en bra känsla för hela parfymens väsen. Sen bestämmer du dig. Men stressa inte. Parfym är njutning.

Det här är en superbasal rekommendation. Men den kan öka chanserna till en fullträff lite iallafall. Återkommer till ämnet längre fram med lite mer detaljerade tips.

PS: Om du råkar ut för att det står kaffebönor i parfymbutiken eller expediten erbjuder dig att lukta på en skål sådana så är det ett bra ställe. Kaffebönorna hjälper luktsinnet att ställa om mellan olika dofter. Bra grej. (Dricka en kopp har inte samma effekt).

No comments:

Post a Comment